Šta je Eko Humus?

Eko Humus je prirodno organsko đubrivo, bez ikakvog neprijatnog mirisa, koje su preradile crvene kalifornijske gliste. Izuzetno apsorbuje vodu, ne sadrži patogene klice niti štetne bakterije.

Koje su prednosti korišćenja?

Preradom stajskog đubriva od strane kalifornijskih crvenih glista, dobija se prirodno organsko đubrivo bez ikakvih hemijskih dodataka. Pored hranjenja biljaka popravlja se i struktura zemljišta. Humus glistenjak se ne može predozirati, čak je i poželjno da dođe do korena biljke, za razliku od drugih hemijskih đubriva.

Najbolji način upotrebe?

Rastvoren sa vodom (5%) koristi se za zalivanje cveća, povrća i voća. Rastvor treba da stoji 24 sata pre zalivanja. Ne sadrži patogene klice. Može se mešati sa zemljom ili tresetom u odnosu 1:1, a pogodan je i kao pokrivka za šampinjone. Bitno je da se tačno zna koja se biljka tretira eko humusom da bi se odredila pH vrednost koja na najbolji način odgovara toj biljci. Za prihranjivanje preko lista uzeti 1 litar humusa sa 5 litara vode i to pomešati i držati na sobnoj temperaturi 24h uz povremeno mešanje. Posle procediti i list obilno naprskati. Voditi računa da spoljna temperatura i temperatura rastvora budu jednake da biljka ne bi dobila šok zbog temperaturne razlike. A ostatak od humusa staviti biljci oko korena uz žile. Ako želite da sejete papriku, paradajiz ili krastavac, napunite saksiju sa humusom jer je onda pH vrednost 7-7,2 što odgovara tim biljkama. U saksiju ne treba staviti više od 2 semenke na dubini od 2 centimetra. Obilno zalivati. Biljka u saksiji može biti do rasađivanja. Prilikom rasađivanja uzeti biljku između prstiju, prevrnuti saksiju i biljku (koja je ispala zajedno sa humusom) posaditi u jamić koji je pripremljen. Obilno je zaliti i ne treba je više prihranjivati.

Kakvi su efekti upotrebe?

Biljke koje se hrane humusom glistenjakom otpornije su na sušu i na razne bolesti. Tretiranje biljaka glistenjakom poboljšava prinos za najmanje 20-30%, a kod pojedinih kultura i do 100%. Pod uticajem glistenjaka plodovi su jedriji, lepši i boljeg kvaliteta (npr. veći sadržaj vitamina).